понеділок, 15 травня 2023 р.

Радимо прочитати

Автор Купріян Ольга. Повість для підлітків «Солоні поцілунки»

Ольга Купріян - літературна критикиня, письменниця, співзасновниця щорічного «Рейтингу критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року».
Народилася у травні 1988 року. За освітою – магістр філології «Києво-Могилянської академії». Мама маленької Ясі. Живе і працює в Києві.
Якщо ви фанат підліткової літератури, то вам сюди. Тут вам справжнє підліткове життя: переживання, дружба, любов, симпатії, проблеми з батьками, розлучення, навчання.
Хоча все починається банально, як в звичайних підліткових романах: у головної героїні в один день все кардинально змінюється.
Головну героїню повісті звуть Людмила, чи просто Мілка. Розповідь починається з дня народження Мілки. Вона далеко не красуня , але для підлітків 13-17 років саме те, що треба.
Дівчинка подумати не могла., що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким.
Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не зрозуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз.
Взагалі, я вважаю, для підлітків дуже мало таких історій про незручні теми - про перші поцілунки, стосунки з хлопцями тощо, а тут стільки концентрації підліткових проблем! Написано дуже цікаво та захоплююче.
Прикрашають книгу цікаві вставки в текст записок і щоденникових записів на «клаптях у клітинку» та емейлів, виділених іншим шрифтом.
Перша половина книжки, можна сказати, дуже спокійна – попри те, що події відбуваються серйозні. І думки й дії героїні від цього спокою виглядають надто стримано. Але посередині книжки, на підході до кульмінаційних подій на дискотеці, авторка несподівано набирає розгон.
Як склеїти те, що розбито вщент? І чи потрібно склеювати — чи не краще позбутися його?
Коли дорослішаєш, усе стає таким заплутаним. Часом не можна ступити й кроку, щоб не скривдити чиїхось почуттів. Доводиться вибирати між трьома закоханими хлопцями. Визнавати свою провину. Гірко ридати. Сміятися до кольок у животі. Кохати не того, хто цього вартий. Отримувати по заслузі…
Ольга Купріян пише захоплююче, не можеш відірватися від книги, не дізнавшись, що ж там буде далі.
Дуже рекомендую прочитати цю книгу всім дівчаткам – підліткам!


Немає коментарів:

Дописати коментар