пʼятниця, 19 січня 2024 р.

 #Едгар_Аллан_По_175_років_з_дня_народження

Едгар Аллан По - відомий письменник родом з США, що поклав початок таким літературним жанрам, як наукова фантастика і детектив. Автор жив і творив в першій половині XIX століття, активно працював в руслі прозової літератури, а також писав п'єси і поеми. На початку своєї творчої кар'єри він був відомий як авторитетний критик, талановитий редактор і оригінальний поет.
Письменник народився 19 січня 1809 року у Бостоні в акторській сім’ї. Едгар рано залишився сиротою, його взяв до себе на виховання багатий шотландський купець. Після одного року навчання в університеті Едгар По покинув навчальний заклад. Через фінансові труднощі у 1827 році пішов до армії, почав служити у Бостонській гавані. У цей час вийшла його перша книжка – збірка поезій «Тамерлан та інші вірші». Письменник помер у Балтиморі 1849 року. Едгар був першим знаменитим письменником в Штатах, який намагався жити з літератури, але все життя потерпав від бідності.
Літературна спадщина Едгара По складається переважно з новел та детективів. Цінним є і внесок автора в зародження жанру наукової фантастики. У письменника-новатора було багато послідовників. Талант автора високо оцінив ще один король детективного жанру Артур Конан Дойл.



Немає коментарів:

Дописати коментар